onsdag 14 maj 2014

Första intrycket: TomTom RunnerFör några månader sedan så kom den här härliga krabaten till mig. Jag och TomTom hittade en plattform för ett samarbete, i detta samarbete, så ingick det att jag skulle få en TomTom Runner och skulle skriva om den. Det har funnits i mitt bloggschema länge att jag ska blogga om den, men det har av olika anledningar inte blivit av. Nu tänkte jag dock skriva om mina första intryck utav klockan.

Jämförelse med min förra klocka!
Den kom i en fin plastlåda, jag blev redan vid uppackningen överraskad, då jag inte hade räknat att det skulle finns med ett pulsband. Jag har dock bara prövat det en gång och det var faktiskt intressant att se, hur jag ligger till. Jag såg nästan ut som en elitlöpare med den på. Jag har däremot inte varit särskilt intresserad av pulsträning, jag tycker att jag kan min kropp rätt bra. Men man ska aldrig rata det för framtida bruk. Sedan när jag packar ur den, så förstår jag att den rent designmässigt är olik den jag har haft innan.

Här ser ni den medföljande USB-kabeln!
Den klocka jag har haft sedan tidigare är Nike + Sportwatch GPS (en klocka TomTom fanns med i). Nu har TomTom valt att göra egna GPS-klockor. Själva klockan är löstagbar och går alltså att ta av från själva armbandet. Bara det känns lite ovant, men man vänjer sig snabbt. För att ladda den i datorn, så måste man sätta fast "klockan" i ett USB-hänge. Jag som kan vara ganska slarvig, måste ha stort fokus på att jag vet vad den här USB-kabeln finns hela tiden. För på min Nike-klocka, så kunde jag ladda via klockan direkt, då det fanns en USB på själva klockan.

Såhär ser den ut när den helt oöppnad!
Något som slår mig ganska omedelbart när jag prövar klockan på armen, är att den sitter bättre än min Nike-klocka. Det känns rätt så viktigt, med tanke på att jag har ganska smala handleder, så det är inte självklart att den ska sitta som en smäck. Det känns bra i det här fallet. Klockan väger betydligt mindre och om jag inte tittar på själva klockan, så känner jag knappt att det finns något på armen och det tycker jag är en befrielse, då jag tyckte att Nike-klockan nästan kunde kännas som en handboja och var lite otymplig.

I marknadsföringen så går man ut med att klockan har en "Smart GPS", alltså ska kunna hitta GPS-satelliterna relativt fort. På min Nike-klocka kunde det vara si och så med det här emellanåt och ibland fick jag helt enkelt köra utan GPS-funktion. Men med TomToms klocka, så kan jag faktiskt inte dra mig till minnes att den inte har hittat GPS:n. Det har funnits gånger, då det har tagit sin tid, men den har alltid levererat. Det är något som säkerligen alla uppskattar, jag har ett ganska inrutat liv och jag har en viss tid att genomföra mina pass på, så jag har inte tid att lattja på tiden på att leta GPS-signal.

I inledningsskedet, så har jag inte testat särskilt många funktioner, även om det pågår. Jag har varit stenhårt fokuserad på all träning som har pågått inför för vissa lopp, så jag prioriterat att testa den. Men jag har lovat mig själv att testa den fullt ut efter att maran, då jag kommer att gå ner lite i träning. Däremot finns det en väldans massa funktioner, som ligger och väntar på att bli testade. En funktion är att du kan tävla mot ett av dina tidigare pass, då kommer klockan att visa under passet hur det ligger till vid samma tidspunkt under själva passet i jämförelse med det du springer nu. Snyggt jobbat. Som sagt, så kommer jag att testa funktionerna fullskaligt i juni någon gång.

Utan sitt armband.
Hemsidan som den laddar upp till, är enkel att överskåda och riktigt intressant att kika på. Något som var en stor nackdel i början var batteritiden, på något mystiskt sätt hade den oerhört lätt att ladda ur sig. Jag granskade detta fenomen noga, så inte skärmen stod på och tickade batteri, men icke sa nicke. Det här var alltså i början av året, som det var såhär och nu upplever jag att det har vänt. Nu tycker jag istället att batteriet håller betydligt längre och jag kan misstänka att någon utav alla dessa uppdateringar har med det att göra.

Det här var ett första intryck, i juni, publiceras en fullskalig recension av klockan. Jag är positiv till klockan, den är också riktigt snygg att titta på och den verkar vara full av allt möjligt träningsrelaterat. Den är enkel att använda och priset (1790 SEK) är riktigt prisvärt för en funktionell och trevlig GPS-klocka. Jag har absolut inget behov på mycket länge att byta ut den, idag finns den med på samtliga pass.

5 kommentarer:

 1. Vad kul. Jag har inte hört något om den klockan tidigare. Kör själv med en garmin. Angående inlägget nedan. Älskar att läsa dina inlägg om loppen =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattar min rapporter om loppen. Jag tycker de också är roligast att skriva, även om de tar sin tid! (:

   Radera
 2. Enkel att använda, förbättrad batteritid, men den sparar för lite information

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du med att den sparar för lite info?

   Radera
  2. sparar inga mellantider, varvtider,...

   Radera