tisdag 3 mars 2015

Andreas Åkesson feat. Sandra Eriksson



Under vinterhalvåret 2013/2014 så startade jag en intervjuserie, där jag, per mail, intervjuade olika mer eller mindre kända löparbloggare. Alltifrån vanliga motionärer till elitlöpare fick utrymme här i bloggen. Intervjuserien blev riktigt uppskattad av många. Av både inläggsstatistik, mail och kommentarer, så tog jag beslutet att göra en "Säsong 2" av denna intervjuserie. Så nu kommer 8 nya löparebloggare att få synas i mitt härliga strålkastarljus.


Nu är det dags för den femte delen i min löparintervjuserie. Det är helt klart en av världens främsta inom löpning. Hon berättar hur hon började just med löpning, hur hon kan störa sig över taktikmissar i Diamond League och ger oss vanliga motionärer tips hur vi ska fortsätta utvecklas. Mina damer och herrar; Sandra Eriksson.



"Usch, vill inte ens tänka på det!"

Berätta vem du är?
Jag är en 25-årig, finlandssvensk (finländare med svenska som modersmål) friidrottare som tröttnade på livet i Österbotten och bestämde mig för att testa att bo i Stockholm i ett halvår. Drygt två år senare bor jag fortfarande kvar och har inga planer på att flytta tillbaka till mitt Finland de kommande åren. Mitt liv handlar om att springa och... ja det är typ allt.

Varför blev det just löpning och varför valde du att elitsatsa vidare?
Min mamma sprang rätt mycket då jag var liten (och springer ännu). Mest på motionsnivå men hon deltog också i några mindre lopp då och då. Och så började min storasyster med friidrott då hon var väldigt liten så det var väldigt naturligt för mig att det skulle bli friidrott också. Jag stod på löparbanan redan som femåring. Varför det blev just uthållighetslöpning kommer jag inte ihåg. Antagligen för att jag var kass på kast, hopp och sprint! 

Jag tränade inte speciellt mycket friidrott under låg- och högstadietiden. Bara 0-3 gånger i veckan. Det var kanske därför jag inte tröttnade heller. Det var egentligen först som 16åring som jag började satsa på riktigt och det var också då det blev riktigt kul. Sen har jag väl efterhand märkt att jag har en större kapacitet än jag förstod från början och nu kan jag inte tänka mig att sluta innan jag har sett hur långt jag kan gå!

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?
Brukar undvika att säga alltför många detaljer men jag har ett sånt system att jag kör tre veckor hårt och en vecka lätt. De hårda veckorna består av ca 140km löpning uppdelat på 8 vanliga distanspass på 6-15km, ett långpass på typ 20km, ett snabbdistanspass, och två intervallpass (alternativt ett backpass). Sen brukar jag köra ett hinderpass per vecka och ett tyngre styrkepass. Sen lägger jag in lite bålstyrka och fotstyrka hemma ett par gånger i veckan. Den lätta veckan består av 8 pass och en vilodag. Brukar få ihop knappa 10 mil den veckan. Under tävlingssäsong är det givetvis lite mindre mängd, men största delen av året ser det ut sådär! 

Intressant att se hur en elitlöperska tränar. Vilket är ditt bästa lopp någonsin?
Hjälp, svår fråga. Det är svårt att säga vad som är det bästa. Jag har gjort många roliga och lyckade lopp och de bästa kunde tänkas vara de där jag har överträffat mig själv, till exempel då jag vunnit spurtstrider som har gått snabbare än jag har trott att jag kan springa. Samtidigt var EM-försöken i somras, trots att jag inte var i toppskick då, det taktiskt bästa lopp jag någonsin har gjort. 

Jag gick upp och drog loppet för att slippa trängseln och höll mig kvar långt fram då någon annan ville ta över och dra. Och sedan då en klunga började dra ifrån på slutet så lät jag dem sticka, eftersom jag visste att topp 5 räcker till finalplats (kunde nästan jogga på slutet då jag säkrat en fjärdeplats i mitt heat). Det är jag väldigt nöjd med. Men mina allra bästa lopp har jag förhoppningsvis inte sprungit ännu. 

Om vi vänder på steken då, har du något riktigt skitlopp som du minns?
Skitlopp brukar jag förtränga, istället är det de riktigt bra loppen som jag har gjort små taktikmissar i som stör mig mest. Exempelvis mitt perslopp då jag sprang 9.24 på hinder på Diamond League i Glasgow i somras. Om jag inte hade klantat mig och fegat i starten så hade jag inte behövt lägga en massa energi på att springa i kapp alla och då hade jag säkert kunna kapa någon sekund. Lätt att säga i efterhand förstås, men det är ju sånt som stör :).

Sen EM-finalen förstås, som jag skulle vinna, och som var perfekt upplagd där till och med sista spurtvarvet var rätt långsamt vilket var som gjort för mig. Men det hjälper inte då kroppen känts seg i två veckor. Då får man göra vad man kan och man kan typ ingenting. Karriärens helt klart största besvikelse, samtidigt som jag inte kunde ha gjort det bättre den dagen heller. Föreberedelserna hade jag dock säkerligen kunnat göra annorlunda... Usch, vill inte ens tänka på det!

Vad ser du dig själv om 5 år, när det gäller löpningen?
Om 5 år är min plan att vara ganska stabil uppe i världstoppen. Förhoppningsvis når jag dit inom de kommande två åren och håller mig där. Om fem år är det dessutom OS-år så jag hoppas att jag håller på att gör mig redo för att ta hem en medalj i Tokyo då. Vid det laget är jag bara 31 år ännu så jag kan hålla på ännu några år till efter det!

Om du ska ge tre tips till en som har kommit ganska långt för att vara motionär vilka tre tips skulle du då ge för ta nästa steg?

1) Spring på ditt eget sätt. Bli gärna inspirerad av andra men läs inte alla artiklar och undersökningar om löpning. Kom ihåg att alla är olika och att sånt som "normalt" gör oss till bättre löpare kanske inte gäller just dig. För dig kanske något helt annat funkar. Så strunta i vad andra säger och hitta det som funkar bäst för dig. 

2) Om du tycker att det är jobbigt att springa så kanske du springer för sakta. Testa att springa lite snabbare så kanske du hittar ett bekvämare steg. Att springa långsamt är oftast obekvämt då man har bra kondition. Våga testa dig fram och leka med olika tempon.

3) Ha kul! Annars kan du lika bra börja med något annat. 

Tack Sandra för att du ställde upp, vill du fortsätta följa en av världens bästa löperskor gör du det här.

Är du intresserad av att läsa fler intervjuer från säsong 1 och säsong 2, så hittar du de här:

Säsong 2:
[15/10] Kim Karlsen

Säsong 1:
[12/12] Tove Langseth
[22/12] Carl Wistedt

4 kommentarer: