söndag 22 december 2013

Andreas Åkesson feat. Carl Wistedt



Under vintermånaderna kommer ett antal kända och okända löparbloggare att intervjuas av mig per mail. Jag låter andra få skina i mitt strålkastarljus, kanske min stora fanskara, får möjlighet att hitta ytterligare en favorit?

I min andra intervju ut är en av Sveriges snabbaste långdistanslöpare, som springer mycket och snabbt. Han kom 11:a på 10 000 m i SM i Borås i år. Nu satsar han på att nå sjuka sub-30 på 10 km; Carl Wistedt!

"Huvudmålet nu är att springa under 30 minuter på 10000m"

Under en vecka har jag mailat med Carl Wistedt, jag har fått reda på hur det känns att vara så snabb, om han kan springa ännu snabbare trots att han är så gammal, att en 11:e plats egentligen inte så speciell med tanke på alla hans bra placeringar i år och att han upplever just nu sin absolut värsta tid som löpare.


Jag följer din träning främst din träningsdagbok på jogg.se. Hur kan du vara så jävla snabb egentligen?
Tack för den. Det är nog många olika delar som måste klaffa för att man ska bli snabb, men framförallt måste man träna rätt. Det har jag fått hjälp men genom att ansluta till en friidrottsklubb, nämligen Huddinge AIS. Där får jag möjlighet att ta del av andras kunskaper och framförallt en tränare som lägger upp ett träningsschema med ett specifik mål. Sen måste man nog ha lite tur att inte råka ut för skador eller längre sjukdomsuppehåll. Skynda långsamt är också ett ledord om man vill bli duktig på inom löpning. Jag ser inte här och nu utan kanske 2-3 år i framtiden.

Nu tränar jag snabbhet för att få upp min speed innan det är för sent. Är ändå 33 år nu och inte så lång tid på mig om jag vill få upp min snabbhet. Uthålligheten är det inget fel på. Har sprungit marathon regelbundet på motionärsnivå sedan sena tonåren (16 raka Stockholm marathon). För att bli duktig på den distansen tror jag att det gynnar mig att först bli duktig på de kortare distanserna 3-10k. Huvudmålet nu är att springa under 30
minuter på 10000m, det kanske ligger 1-2 år bort i tiden om jag får vara frisk och hel. Sen är det dags att utveckla min marathonkapacitet.

Det låter egentligen helt magiskt. Du är 33 år, hur möjligt är det egentligen för dig att krypa under sub 30 för dig tror du på? Ärligt? Det krävs ett jävla pannben för detta.
Visst, det är inget enkelt mål det ska sägas. Men hur kul är enkla mål egentligen? Visst det ska erkännas att det finns en stor risk att jag inte når hela vägen. Men det egentliga målet är ju att se hur bra jag kan bli med mina förutsättningar. Når jag en liten bit bättre än idag (30:57) skulle jag bli mycket nöjd med det också. Det finns också en risk att jag nått mitt potentiella max men då har jag också gjort allt jag kan. Mer kan man inte begära.

Att prata tid bara kan vara trist, jag ser att du kom på 11:e plats på 10 000 m i SM i friidrott i år, hur högt värderar du detta i jämförelse med andra tävlingar? Måste kännas väldigt skönt att ha ett riktigt skrytaktigt kvitto på den tid du lägger ner?
Det är nog det bästa lopp jag gjort, ja. Det är sånt som gör alla jobbiga grispass värda allt slit i slutändan. Om man bortser från tiden, som du skrev, så är det framförallt två saker jag värderar högt just med den prestationen.

Den första är att överraska sig själv. Varken jag eller coachen trodde egentligen att springa under 31 minuter redan i år var möjligt. Visst det var det det jag satsade och hoppades på. Men i bakhuvudet kände jag ändå att det skulle bli lite för svårt. Kan inte minnas så många andra gånger det inträffat och då har du blivit en del lopp under åren.

Det andra var att jag för första gången var uppe och nosade bland den svenska eliten. Under loppet bildade jag en tvåmanna-klunga med Henry Gross från Hässelby SK och han är ju inte duvunge i sammanhanget. Vi drog förtjänstfullt vartannat varv och jag har tydliga minnesbilder av hur jag tyckte det gick långsamt när han gick upp och drog.


SM-Placeringen i sig var inte så spektakulär. Har en 17:e (3000m), 16:e (42k) och en 13:e (21k) från Göteborgsvarvet tidigare i år. Visst 11:e är det bästa jag gjort men för mig personligen är det andra minnen från just det loppet som ligger mig närmare och hjärtat. 

Mycket imponerande får jag säga. Du pratar om att det är det bästa lopp du har gjort. Är det något annat lopp som du tycker är härligt att springa som du rekommenderar mina läsare? Finns det något lopp du drömmer om att få springa i världen?
Oj då, det finns så många. Många ultror verkar vara fantastiska upplevelser. Tyvärr är det dock roligare att springa fort är att springa långt. Då skulle jag vilja slå ett slag för alla så kallade brödrostlopp. Det vill säga de små loppen som aldrig får så mycket uppmärksamhet och drivs med så mycket hjärta från alla inblandande. Dessutom är det bra med dessa då man ofta stödjer en lokal liten idrottsförening och pengarna ofta går tillbaka till ungdomsverksamheten. Skulle jag välja ett så skulle det bli vårat eget hälsolopp men känner att jag är lite för partisk för att välja just den så det får bli Lerumsloppet som jag själv har mycket goda minnen från.

Vilket är ditt jobbigaste löparminne?
Ja, då får det bli det besked jag fick förra veckan då jag fick reda på att jag har en stressfraktur i symfysen. Det vill säga 3-4 månaders löpvila. Det känns väldigt tufft. Dock får man försöka se det positiva i det hela. Det kunde vara värre.  Får dock fortsätta träna och träna hårt. Dock får det nu ske på ett gym på en crosstrainer eller cykel. Dötrist. Men jag gissar att det är nu man får visa att man är långdistansare och aldrig ge upp. 

Eftersom detta är ändå min blogg, ge mig två värdefulla tips för min maradebut i vår?
Läste din intervju med Tove Langseth och håller med allt hon skrev. Skulle jag tillägga något skulle det vara smådetaljer som jag tänker på. Det vill säga att försöka dricka på alla vattenstationer. Drick dock inte för mycket då det bara samlas i magen och skvalpar runt. Drick vatten i början och sportdryck i slutet för lite extra energi (funkar bra för mig). Om det är Stockholm du skall springa (eller något med lite backar) så underskatta inte utförsbackarna. Det är lätt att släppa på fler mycket och slå sönder musklerna i låren. Öva gärna på att inta energi under dina långpass om du tänker ta det under loppet i form av så kallade gels eller energibars. Annars är det bara att njuta. I alla fall i 32km. Ett marathon börjar först då. Lycka till och kör hårt! 

Tack Carl Wistedt för att du tog dig tiden. Vill du fortsätta följa Carl, om du nu hänger med, så hittar du hans blogg här.

Vill du lästa den första intervjun i serien med Tove Langseth finner du den här!

12 kommentarer:

  1. Inspirerande
    Älskar inledningen med "trots att han är så gammal" haha

    SvaraRadera
  2. Bloggen Ultrabrdo önskar God Jul & Gott Nytt år!
    Nu laddar vi för ett fint träningsår 2014!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God jul och gott nytt år tillbaka!

      Absolut, utan tvekan!

      Radera
  3. Gammal? Fredrik Uhrbom är 36 och är väl snabbare? Vad har åldern med saken att göra? Är det inte den aktiva totala tiden man pratar om? Är själv född 77 och siktar på sub 34 (10km) under 2014. Skulle det vara omöjligt pga av ålder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej vad nu du heter!

      Svårt att veta när inte namn skrivs. Först och främst så välkommen till bloggen om du är nytillkommen, jag känner mig extra hedrad att du besöker den på julaftonskvällen av allt. Om du har spenderat lite tid på bloggen, märker du att jag driver med andra och mig själv flitigt. Jag är själv 26 år och alltså bara 7 år från Carl, vilket betyder att jag har skrivit det hela med glimten i ögat.

      Jag är väl medveten om Uhrboms ålder och alla hans bedrifter, eftersom jag försöker följa hans karriär.

      Jag vet inte var din bitterhet kommer ifrån, men jag kan förstå att du är besviken ifall du missade mandeln i julgröten igår.

      God fortsättning!

      Radera
  4. Intressant läsning, alltid kul att få tips. God Jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! Gott nytt år får jag säga då! (:

      Radera
  5. God Jul Andreas! Kul intervju :-)!

    Anonym: Absolut inte omöjligt med sub 34. Fullt rimligt. Frågar du mig så tror jag att du klarar sub 30 :-). God Jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lennart! Gott nytt år får jag nog säg då! (:

      Radera
  6. Hehe Lennart :). Jag är inte bitter tyckte bara det var lite fel. Jag vet inte men jag har läst någonstans att det är den totala aktiva tiden man pratar om och inte åldern fast de flesta har sona bästa tider när de är yngre men beror nog på att de börjar löpträna tidigt.

    Jag följer denna blogg eftersom jag tycker det är intressant att följa din utveckling. Jag heter Stefan men har vare sig blogg eller facebook.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan!

      Kul att du gillar följa min utveckling, jag hoppas att du får ett gott nytt år!

      Radera