måndag 15 oktober 2012

Hässelbyloppet - Jobbig säsongsavslutning!

Datum: 14 oktober 2012 Distans: 10 km Plats: 206 Tid: 38:24
Till slut kom det den där söndagen i mitten av oktober. Den dagen som skulle innebära att jag hade officiellt hade sprungit mitt sista lopp för min debutsäsong. Vemodigt, helt klart. Jag har verkligen försökt att uppskatta min nya aktivitet och försökt njuta när det funnits stunder att njuta av. I veckan hade jag två riktigt bra löppass, men frågan är om mitt konstanta illamående skulle komma tillbaka? När jag steg upp tidigt på söndagsmorgonen, så var frågan om det skulle vara min dag idag eller vad jag nu skulle känna efter det här loppet.
Inför: Allt har sitt slut. Här skulle det officiellt vara slut med mina löpsäsong 2012, som började med Skärholmsloppet, 18 maj en härligt varm försommardag. Den dagen som fick mitt intresse för löpningen att växa till något som blev en stor del av mitt liv, då varma och kalla dagar av löpning fick ett större och tydligare mål. Mindre än 5 månader senare, så skulle jag avsluta det jag har lärt mig att älska för tillfället. Loppen, kämpaglöden och karaktären. Efter det här loppet, innebär att jag kommer att se över min säsong och sedan sikta mot 2013.
Mitt illamående var tyvärr alldeles för tydligt denna morgon också, jag förstod att jag inte skulle få något gratis denna dag. Det var helt osäkert ifall det skulle bli regn eller inte, det var bara vädergudarna som visste ifall det skulle bli påhälsning denna söndag. Väl på plats, så var jag lugn och jag kände aldrig att jag var nervös. Utan det här är "min grej" och jag känner mig aldrig orolig att inte vara redo när startskottet. Jag värmde upp lagom idag och hoppades att det skulle få mig att vara beredd på banan, en bana som sägs vara väldigt snabb och lättlöpt. Rent mentalt hade jag utåt sett, en tid under 40 minuter. Men inom mig hade jag både som mål att slå mitt personliga rekord (37:55) och även kanske krypa under 37 minuter.

Jag var helt klart i god fysisk form, när det kommer till mina lår och uthållighet. Men med ett illavarslande mål innehållande mitt illamående, så var jag aldrig helt säkert hur det skulle gå. Det var bara att gilla läget. På råga på allt, så hade mina hörlurar återigen gått skadade. Jävla Koss-hörlurar, som gång efter annan går sönder. Det är mitt femte par, på ett år eller nåt. Skandal. Nåväl, vid startfållan, så kändes det helt okej och jag hoppades att det bara var att köra. Strax innan loppet träffade jag på en bekant, han som för ett bra tag sedan, förutsåg att jag skulle kunna bli bra löpare. Något som jag då för c:a 2,5 år sedan negligerade, mer om det någon annan gång. Han hade passerat mig vid halvmaran efter 5 km, han berättade att han hade sprungit på en riktigt bra tid under Berlin Marathon. Sen kom regnet lagom till pangskottet.
Tittar man riktigt, riktigt noga, så ser man mig i startfältet!
Under: När man väl hade kommit iväg, så fick man akta sig för att inte klämma sig ihjäl. Det var väldigt trångt och svårt att hålla det där spurttempot, som man så ofta vill göra. Begreppet "håll höger" har jag läst om på träningsforum, bland annat apropå Lidingöloppet. Nu var det någon kille som skrek det för fulla muggar, för att få lite utrymme till vänster inledningsvis. Något som jag försökte utnyttja, så att jag kunde pressa mig förbi. Men efter 1,5 km, så började det ljusna lite och jag fortsatte att hålla god fart. Efter 2 kilometer, låg jag på positivt i vad som jag hade tänkt. Sedan började illamåendet göra till känna, det var inte det där vanliga illamåendet man kan få vid löpning. Utan det som hade blivit min nya fiende.
Jag hade inte fått någon mjölksyra, min gamla kära fiende. Inte ens min gamla kamrat, Viljan, kunde göra något åt mitt illamående. När jag ökade takten, ville illamåendet att jag skulle slå av på takten. Det var en omöjlig kombination, det var inte så himla mycket jag kunde göra. Det var bara att springa på så mycket som det gick. Även om jag visste att illamåendet skulle ligga till last, oavsett hur jag gjorde. Men det var min final, jag ville inte ge upp. Efter halva loppet, så började mjölksyran dyka upp. Lite senare än vanligt. Jag var så förbannad, för jag förstod att jag i låren hade ett bra lopp i mig. Men inte i övriga kroppen, tyvärr. Jag fortsatte att springa, när småregnet spottade mig i ansiktet och jag bad till högre makter att jag skulle fullfölja loppet.
Vid 7 kilometer, eskalerade mitt illamåendet, så att det fanns hos mig vid vartenda steg jag tog och nu visste jag, jag kommer att spy någongång. Mina tankar på en succétid åkte någonstans ner längs den vattenklädda asfaltsbanan. När det återstod 1 kilometer kvar, så höll jag tillbaka mina uppstötningsattacker. Men med mindre än 500 meter kvar, strax innan vi skulle in på friidrottsbanan vid Hässelby IP, så spydde jag i mina handskar. Det kom små kräkattacker, jag hoppas för guds skull att det inte såg lika äckligt ut, som jag kände mig när det kom. Min fart i just det ögonblicket, var nästan i gå-tempo. Men jag lyckades på något sätt "pull myself together", springa in på friidrottsbanan och fullfölja loppet. Tack för det!
Här sprang jag i mål, för sista gången i år!
Efter: När jag förstod att jag inte slagit rekord, vilket jag förstod långt tidigare. När jag såg tiden blev det 38.24, den näst snabbaste tiden (av tre milslopp), så var jag tom och förbannad. Jäkligt tom, för att målsättningen är att jag skulle avsluta med stil och med ett nytt personligt rekord. Men idag, så var inte kroppen med och jag kunde inte göra mig själv rättvisa. Det går att peka på mycket "om"-känslor en dag som denna, men det tjänar inget till.
Ser man till min träningsklocka är det här faktiskt rekord, för Norrköpings Stadslopp var inte exakt 10 km enligt klockan (hur mycket man nu ska lita på den). Det var detta lopp och snittkilometertiden, var alltså bättre nu än tidigare. Men som sagt, jag vill inte hålla på gräva i sån't som gör mig ledsen. (Kul att springa i mål på en friidrottsbana, det har jag bara gjort under Paradisloppet) Jag var enormt förbannad, jag ville så mycket och fick inte ut det jag hade tänkt. Med bittert avsked till loppsäsongen 2012, sade jag "hej då", med en irriterad min.
En fin medalj, blev det ändock...
Förra årets medalj, är lika fin i år. (Bild lånad av 42km.se)
----
Ni som har läst bloggen i fredags, vet att loppsäsongen 2012 inte behöver vara slut ännu. Hässelbyloppet 2012 är min officiella avslutning den här säsongen, men det kan bli en epilog i form av Tömilen som går av stapeln den 17 november, jag kommer ha den i åtanke och det är inte omöjligt att jag dyker upp där. Men ett terränglopp i isande kyla, kan det verkligen vara min revansch? Det tror jag inte, men jag saknar det här för mycket, för att släppa taget om detta. Nu kommer jag att vila kroppen lite, kanske gå på något spa och se över de krämpor som jag har fått under säsongen. Framförallt, kommer jag ta itu med mitt illamående. Så om 5 veckor, står jag redo i Lill-jansskogen. Vem fan vet? Ingenting är omöjligt, när det gäller Andreas & Löpning, det vet jag.
---
Jag har fått många fina minnen och en fin utveckling det här första året, som jag kommer att vidareutveckla i bloggen. Men nästa år, så kommer jag att jaga "Revanschen". För är det något som inte har slockat i och med denna avslutning, är det min kämpaglöd, jag ska komma tillbaka ännu starkare.

26 maj - HalvTolvan (Bromma) - 6 km - 22:59
27 maj - Täbyloppet (Täby) - 5 km - 20:07
7 juni - MälarEnergi Stadslopp (Västerås) - 5 km - 19:15
9 juni - Paradisloppet (Ingarö) - 5 km - 21:47
19 juni - Kanalrundan (Söderköping) - 5 km - 18:25
29 juni - Trosa Stadslopp (Trosa) - 8,9 km - 34:46
5 juli - Roslagsnatta, NT-Loppet (Norrtälje) - 5 km - 18:32
7 juli - Musköloppet (Muskö) - 5 km - 18:03
7 augusti - KK-Joggen (Katrineholm) - 5.1 km - 18.25

11 augusti - Telge Stadslopp (Södertälje) - 5 km - 17:36
18 augusti - Norrköpings Stadslopp (Norrköping) - 10 km - 37:55
29 augusti - Hälsoloppet (Huddinge) - 5 km - 18:05
8 september - Sicklaloppet (Nacka) - 10 km - 38:28
9 september - Sparbanksloppet (Norrtälje) - 5.5 km - 21:37
15 september - DN Stockholm Halvmarathon (Stockholm) - 21.098 km - 1:24:58
22 september - Solsidan Runt (Saltsjöbaden) - 5 km - 18:47
22 september - Topploppet (Solna) - 5 km - 19:39
6 oktober - Solviksloppet (Bromma) - 4 km - 15:01
7 oktober - Hellasloppet (Nacka) - 5 km - 19:29
14 oktober - Hässelbyloppet (Hässelby) - 10 km - 38:24


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar