lördag 10 augusti 2013

GPS-Klocka = Fotboja?


"Har du sett min klocka?"
"Nej"
"Men jag lade ju den här igår. Var kan den vara?"
"Vafan är den?"
"Helvete jag måste ut och springa nu, jag hinner inte annars."
"Jag måste ha klockjäveln"
"Kan du inte springa utan klocka?"
"Nej, helt otänkbart. Vad är det för jävla pass?"
"HELVETE. Nu kokar jag"
Jag kastar iväg något i ren frustration.
"Fan att man måste vända upp och ner på hela lägenheten för att hitta den."
"Nu har jag äntligen hittat den"
"Lågt batteri, fasiken. Jag hoppas att den klarar den här turen"
Ett minut in i löppasset, så dör klockan.
"FAAAAAN"

Detta har hänt fler än en gång, det här scenariot. Så går det när man inte förbereder dagen innan eller kollar så att klockan har tillräckligt med batteri. Mycket svordomar, stress och panik för den här klockan. Är det som en metaforisk fotboja? Jag har aldrig sprungit ett pass sedan jag började löpa utan klocka för 15 månader sen. Helt otroligt egentligen. Sen har det hänt ett par gånger att batteriet har dött och jag har fått springa med Ipodens fitnessapp, men den är väl sådär för att milt uttrycka det. 
Kan jag inte njuta av löpning utan klockan? Måste jag logga allt och analysera, har jag tagit udden av att njuta av att jag springer? Det tåls att fundera på. Men jag samtidigt har jag bara blivit bättre för varje månad som har gått i stort sett och det är tack vare att jag ser hur snabbt och långt jag springer, så att jag kan analysera och ta nästa steg i min träning. Jag kanske inte njuter lika mycket som en motionär utan klocka som springer ute i naturen under själva passet, men jag njuter extremt mycket av hela tiden genomföra passen och se att jag fortsätter att utvecklas. Så nej, det är ingen fotboja. Men jag skulle aldrig kunna springa utan den. Det är som en kroppsdel för mig. Helt otänkbart. Lilla vän.

---

Så anledningen till att jag började tänka på detta, var just för att GPS-klockans batteri dog i torsdags precis vid inledningen av löppasset och jag hade ipoden som backup. Det blev 15.15 km i ett jäkla regnoväder och även om man kan sia om hur exakt min ipod är, så sprang jag min långpassträcka och den klockade mig till 1:03:30. Det blir alltså 4:11/km i snitt. Vilket var väldigt överraskande med tanke på vilket regn och rusk jag fick utstå samt att min GPS-klocka tog välbehövlig vila. Utöver det hade jag enorm träningsvärk efter 2 innebandyträningar och 1 lopp i rad. 

Trots att jag kände att jag inte hade någon superfart, så höll jag jämn nivå i stort sett hela passet och även om jag borde ha givit upp och vänt tidigare. Så gjorde jag inte det. Att jag njöt som en gnu efter passet var helt okej med tanke på att första helgen efter semestern stod och knackade på dörren.
8 kommentarer:

 1. Har en del erf. av telefonernas GPS via Cykling, min Android (Google Nexus) är väldigt exakt, över 300 mil så diffar den på max 100m på 2.5mil medan min väns iPhone slår på 2-3 km på samma sträcka..

  Gerry

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte tillräckligt bra. Oavsett om man kalibrerar eller ej.

   Radera
 2. Jag säger som kloka Ing-Marie sa till mig;
  Kroppen berättar för dig när det är lätt ansträngande, ansträngande, eller mycket ansträngande. Något annat behöver man egentligen inte veta. Inte varje löppass i alla fall! ;-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man en gång var inne i "stimmet" och noterar varenda pass, ser sin utveckling och så. Då går det inte sluta! (:

   Radera
 3. Jag känner igen mig i det där. Inte den första delen, för jag har stenkoll på min klocka, och den är alltid ordentligt laddad eftersom jag kopplar den till datorn efter varje/varannat pass.

  Men det där med att inte "kunna" springa utan klockan, det är jag mycket medveten om. Jag har alltid klockan på när jag springer. Dels vill jag kolla hur fort/långt jag springer, dels vill jag ha det registrerat. Pulsen är inte lika viktig under passet, då jag ändå springer på känsla. Men det viktigaste är nog att få datan för att senare kunna kolla på passet, och jämföra med andra pass. (Där har säkert ingenjören i mig ett finger med i spelet)

  Jag har också funderat i samma banor, att är klockan ett gissel, en belastning. Men jag kom till samma slutsats som du, att nej, jag vill ha den med mig. Jag kan bra springa en timme utan att se på klockan, men jag vill efteråt kunna kolla och analysera. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte ens någon pulskoll på min klocka. Så jag har faktiskt ingen erfarenhet kring detta. Men det verkar gå rätt bra utan det också.

   Ska bli intressant om jag kan träna kontinuerligt med klocka i 1-2 år och förhoppningsvis både kunna analysera vad som gör mig bättre och vad som eventuellt gör att jag kan komma i svackor, ifall det sker. (:

   Jättekul för en statistiknörd. Jag knarkade hockeystatistik som yngre, så det här ersätter utmärkt!

   Radera
 4. Hej och stort grattis till din finfina tid i midnattsloppet! Inspirerande för en grönis som mig som i rent lyckorus joggade hemåt efter dryga 49 min i loppet... ;-)

  Jag har hittills haft appar som hjälp men har börjat titta mer på klockor för att kunna analysera utvecklingen bättre. Vilka/vilken klocka rekommenderar du?

  Tack på förhand! // Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Max!

   Tack så mycket! Kul att du hittade hit. Skönt att du också få komma in i "lyckoruset", det var en lyckad löparfest helt enkelt.

   Jag springer med Nike + Sportwatch. Jag hade enorma problem i början med mjukvaran till den. Men i övrigt har jag faktiskt var nöjd med den. Den kostar inte alltför mycket (ca 1499 sek när jag köpte den, billigare nu). Nu kommer dock TomTom (stod bakom GPS-tekniken i Nikeklockan) med två modeller som ser intressanta ut. Annars finns det klassiska Garminklockorna att kika på med olika modeller.

   Mitt förslag är iaf inte att sikta in den på de dyrare klocka, om du är förstagångsköpare. Sen är det mera tycke och smak. Tidningen Aktiv Träning hade ett stort klocktest för inte så länge sedan, jag ska se ifall jag kan hitta ifall det är publicerat på internet.

   Hoppas du blev lite klokare! (:

   Radera