torsdag 2 januari 2014

Förväntningar inför 2014

Någonstans börjar allt. Förberedelserna inför årets säsong började redan så fort jag hade passerat mållinjen på Hässelby IP. Att årets säsong innehåller en hel del intressant får jag nog säga. Min första mara, debuten sker i självklara Stockholm Marathon. Inte nog med det, mitt andra utomhuslopp för säsongen blir nere i Prag, i deras halvmara. Jag har besökt Prag årligen sedan 2008 och vad passar bättre att kombinera det med ett lopp i en av världens härligaste städer? På hösten väntar stentuffa Lidingöloppet. Ingen vettig utmaning ska passera mig förbi, det kommer givetvis att bli väldigt tufft att springa alla träningspass och lopp. Utöver det så är jag även ansvarig för min träning helt, något som eggar mig själv något enormt och än så länge har coach Andreas lyckats göra underverk med löparen Andreas. Det talar väl för ett lyckat samarbete även 2014?

Kvällspress har nämligen försökt vid fler än ett tillfälle försökt med både filminspelning och ljudupptagning att ta reda på vilka punkter Coach Andreas kommer att sikta på inför alla dessa stora lopp tillsammans med sin elev Andreas. Kvällspressen har dock gått bet samtliga gånger och alla hemliga planer för hur Andreas ska springa ännu snabbare sker bakom lyckta dörrar.

Jag har tidigare skrivit om min enorma saknad efter lopp vid exakt samma ögonblick som jag passerade mållinjen på Hässelby IP. Det har jag nu överbryggt med att springa inomhuslopp, då jag sprang det första loppet på mycket starka 9:48. Något som jag kommer att ha chans att slå i några inomhuslopp framöver. En unik chans för mig att fortsätta testa på något nytt, för inomhuslöpning är något helt annat än utomhuslopp. Känslan och pulsen i inomhuslopp är eggande och utmanande, det finns inte några som helst möjligheter till lugna stunder. Inte alls. Om 9 dagar står jag i Tybblelundshallen återigen (som mitt första lopp), men nu inför Örebro Indoor Games och jag ser fram emot att Örebropubliken kommer att vallfärda återigen för att se ifall jag kan bjuda på lika mycket godis som senast.

Jag kommer även att springa i Riga, en annan stad jag har besökt tidigare. Tydligen ska det vara en ganska snabb bana att springa en halvmara på och jag har klokt nog valt att avstå årets Göteborgsvarv helt enkelt. Även om det fanns i mina tankar. Jag har säkert 1000 tankar kring min löpning på olika sätt, vilken tur att jag har bloggen som kanal för detta, annars hade nog huvudet exploderat av allt.

MÅL 2014

1. Jag ska slå 9:48 på 3000 m
Jag sprang mitt första inomhuslopp i november och direkt kunde jag slå till med tiden 9:48, en magisk tid för mig som sikta på drömgränsen under 10 minuter. Jag kommer att ha ett par möjligheter att slipa på den tiden, då krävs den högsta möjliga koncentration i januari för att göra det. Samtidigt som jag tränar för en mara nu under vinter och vår, så måste jag även träna för att vara så sjukt snabb det bara är möjligt. 
Bonusmål: Springa under 9:30! 

2. Jag ska springa under 17 minuter på 5 km
Jag började springa 5 km och det är fortfarande till dags dato, min favoritdistans. Den är snabb, explosiv och jag hinner egentligen aldrig bli himla trött. Det finns inte särskilt mycket taktik bakom den här distansen, utan det är bara att köra. Jag jagade mitt förra rekord för 2012 (17:37) ett tag och lyckades slå det i Västerås i MälarEnergi Stadslopp med tiden 17:03, sedan dess är den så irriterande och ligger så nära under 17 minuter. Jag bara måste in på en 16.xx-tid och då måste jag ha tränat på mitt absoluta sätt och ha det bästa av möjligheter när det väl sker. Jag kommer inte ha alltför många möjligheter till att springa 5 km, så det kommer gälla att ta tillvara på de chanser som ges.

3. Jag ska springa under 36 minuter på 10 km
En distans jag chockerade nog bara sprang 3 gånger under 2012, men desto fler under fjolåret. En distans jag i början hade svårt att bemästra hur jag både skulle lägga upp taktiken för själva loppet, men även hur jag skulle lägga upp ett så bra träningsupplägg som möjligt. Jag lyckades krypa under 38 minuter under mitt första år, sen var jag nere på låga 37 och sedan på låga 36. Ynka 4 sekunder (36:03 i Eskilstunaloppet) i det här fallet också till att krypa under 36 minuter som är nästan drömgräns. Så som jag har tränat på i vinter och förhoppningsvis kommer att tuffa på här framöver, så borde jag ha ypperliga möjligheter att sänka nästa nemesis.
  
4. Jag ska springa under 1:22 på halvmaran
Innerst inne hade jag jättestora förhoppningar på Stockholm Halvmarathon 2013, men det såg inte alls ljust ut med tanke på att jag hade varit sjuk en hel del i små omgångar strax inför halvmaran. Jag hade inombords satt upp ett väldigt högt mål, för att ändå kunna vara nöjd med min prestation oavsett. Så blev det också. 1:22:06 är ett jättefint resultat, men det är inte där jag vill vara. Jag vill under 1:22 till att börja med och min träning nu i vinter, borde kunna ge ett förbättrat resultat på den distansen.
Bonusmål: Springa under 1:20 vore kalas. Då gäller det att ligga i och inte slarva med någonting.

5. Jag ska ta en silvermedalj på Lidingöloppet
Nog har man hört om den mytomspunna silvermedaljen på Lidingöloppet och i år blir det min tur att göra debut på det mytomspunna terrängloppet. Då är målet självklart under 2:15 på 30 km. Får kroppen var någorlunda fräsch och hel tills det åter är dags, så är ingenting omöjligt gällande den saken. Det kommer att bli en upplevelse utan tvekan.

6. Jag ska under 3 timmar på maran
Det är det här som all min träning i stort utgår från nu för tiden. Att ens orka springa en mara just nu är inte riktigt möjligt i den fas jag är nu, men jag jobbar hårt för att så ska bli fallet. Jag vill inte bara "ta mig runt" utan jag vill göra det snabbt också, då är det självklara målet att komma under 3 timmar. Att ens springa så länge, låter sjukligt i min värld. Allt handlar dock om att flytta fram mina mentala gränser för vad som jag anser är möjligt. Hur som helst så kommer jag bara njuta av att göra mitt första lopp på maran. Det kommer att bli magiskt oavsett hur det går.

7. Fortsätta utveckla bloggen
Utan tvekan en utav de mer komplicerade målen. Jag vill fortsätta utveckla och driva min blogg (mina bloggar, då jag har en till) i rätt riktning. Jag kommer att utforska olika möjligheter att få fortsätta göra det som är bra och titta på nya saker som kan vara användbara för bloggen, några idéer finns redan i huvudet och skvalpar. En som redan har kickat igång är att jag har intervjuer, något som jag tycker är en rolig sak som kommer att fortsätta. Jag får hoppas att fler personer och företag finner intresse att följa Sveriges kanske mest intressanta löparbloggare eller kanske den märkligaste? I vilket fall så är jag glad att just DU läser.

---

Nu vet ni vad jag har att arbeta med under 2014. Min resa kommer du att fortsätta följa här på bloggen och förhoppningsvis får jag möjligheten att träffa en hel del utav mina läsare kring och i loppen.

14 kommentarer:

 1. Härligt med tuffa mål!
  Ska bli kul att följa dig!

  SvaraRadera
 2. Heja Andreas! Du inspirerar :-)

  SvaraRadera
 3. Underbara MÅL Andreas! Gillar att du har så skönt syn på livet! Go

  SvaraRadera
 4. Det blir ett spännande år! Håller tummarna för dig.

  SvaraRadera
 5. Spännande mål! Jag är också grymt sugen på Prag halvmara (älskar också Prag som stad!), men studentekonomin sätter nog stopp i vår är jag rädd :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med ett till Prag-älskare, Prag försvinner inte när du väl börjar jobba! (:

   Radera
 6. Ska bli väldigt kul att följa dig i år! Tror du kommer gå från klarhet till klarhet! Såg också ditt namn på anmälningslistan till Sayo Indoor på 3000 meter. Då hejar jag på dig samtidigt som jag hejar på sonen som tävlar i tresteg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar förstås Scandic Indoor...

   Radera
  2. Tack Louise! Jag hoppas det, jag med. Det stämmer mycket bra det! Härligt, alltid kul med stöd, är det samma dag då?

   Radera
 7. Spännade tidsmål som du nu kan summera som vinst varjegång. Hur har det gått med känslomålen. Klart imponerande 2014 i din lista. Lycka till med rehab och styrketräningen;) Daniel B

  SvaraRadera